Logo Kulinář

Indická čočka

Indická čočka

Čočku na indický způsob můžete připravit jak červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

  • Nejprve je třeba namíchat si směs koření podle uvedeného soupisu. Případně můžete využít již namíchanou směs vůně orientu (koření Kulinář) a doplnit k ní jen trochu papriky a mletého pepře. Celkově je na tento pokrm potřeba cca 20g směsi.
  • Na rozpáleném oleji opékejte nejprve drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte jemně nakrájený zázvor. Ten nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek. Když zavoní ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí přidejte pokrájenou dužinu čili papričky, osmahněte ji a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zapěnit, aby se rozvinula jeho vůně a chuť. Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou čočku.
  • Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Pokrm průběžně promíchávejte. Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Podávejte s rýží případně s bílým jogurtem.

Na tento recept jsme použili:

Čočku na indický způsob můžete připravit jak červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

  • Nejprve je třeba namíchat si směs koření podle uvedeného soupisu. Případně můžete využít již namíchanou směs vůně orientu (koření Kulinář) a doplnit k ní jen trochu papriky a mletého pepře. Celkově je na tento pokrm potřeba cca 20g směsi.
  • Na rozpáleném oleji opékejte nejprve drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte jemně nakrájený zázvor. Ten nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek. Když zavoní ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí přidejte pokrájenou dužinu čili papričky, osmahněte ji a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zapěnit, aby se rozvinula jeho vůně a chuť. Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou čočku.
  • Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Pokrm průběžně promíchávejte. Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Podávejte s rýží případně s bílým jogurtem.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.