
Luštěniny jsou totiž komplexním zdrojem živin, vitaminů a minerálních látek. Svým konzumentům přinášejí stejnou kvalitu jako celozrnné obilniny a maso zároveň. Umí doslova zázraky za minimální cenu. Tak proč jich jíme tak málo?
- Fazole je třeba namočit 24 hodin předem. další den je zceďte, propláchněte vodou a v čisté vodě dejte zvolna vařit společně se saturejkou do změknutí.
- Když jsou fazole vařené, slijte vodu a rozmixujte je tyčovým mixérem. Poté je smíchejte s mletým masem a trochou vývaru (či vody), vejci, strouhankou, na kousky pokrájenou anglickou slaninou a vše okořeňte a osolte.
- Směs vlože do formy či pekáčku, který vymažte sádlem a dejte péci do vyhřáté trouby na 160°C 30 - 40 minut. Aby byla sekaná zvrchu pěkně opečená, na závěr ji dopečte při vyšší teplotě, potíranou výpekem.
- Tato fazolová sekaná bude výborná jako hlavní chod doplněný špenátovými šťouchanými brambory, či ji můžete podávat i studenou s čerstvým pečivem.