
Sojové boby jsou jednoznačně největším zdrojem bílkovin vůbec, i v konkurenci s masem a jinými potravinami.
- Nejprve namočte do osolené vody sojový granulát. Pak z něho dukladně v sítku vytlačte vodu a dejte ho vařit do čisté vody, tu osolte a doplňte kouskem cibule a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř).
- Na polovině sádla osmažte do zlatova jemně nakrájenou cibulku a na závěr ji zasypte strouhanou bílou žemlí a stáhněte z ohně.
- Uvařené granulované sojové maso vyceďte a zčásti vymačkejte a pak ho semelte nebo rozsekejte. Do vzniklé hmoty přidejte prolisovaný česnek, strouhanou housku s cibulkou, koření, vejce, škrob a trochu přisolte. Nebojte se dosti vše ochutit.
- Pekáček či zápekácí nádobu důkladně vymažte zbývajícím sádlem a vysypte trochou strouhané žemle. A do takto připravené nádoby vložte zamíchaný prejt. Povrch urovnejte a dejte péci do trouby na 180 – 200 stupňů přibližně 30 minut.