
Z pohankové kaše uzeného masa a sýra doplněné vejcem a škrobovou moučkou připravené karbanátky lze podávat samostatně třeba se salátem, nebo jako zajímavou přílohu. Také jejich ochucení lze různě upravit.
- Do vroucího zeleninového vývaru vsypte pohanku. Nechte ji zavařit a vzápětí vypněte zdroj žáru a nechte pohanku pod poklicí asi deset minut nabobtnat. Poté ji promíchejte a nechte chvilku zchladnout.
- Na troše sádla osmahněte drobně nakrájenou cibuli přidejte na kostičky pokrájenou slaninu a následně i posekaný česnek a nakrájené či pomleté uzené maso. Po stažení z ohně zamíchejte koření. Tuto směs následně vmíchejte do mírně zchladlé pohanky.
- Do těsta na karbanátky nakonec důkladně rozmíchejte vejce a škrobovou moučku a tvořte z něho stejnoměrné koule. Ty roztlačte na karbanátky, obalte je ve strouhance smíchané se lněným semínkem a pečte je z obou stran na rozpáleném sádle.
- Podávejte s dušeným zelím, salátem a podobně.