
Vejce do skla se nazývá vejce vařené ve skořápce tak, že jeho žloutek je tekutý a bílek lehce ztužený.
- Důležité je vejce v podstatě nevařit, ale jen nechat v horké vodě nebo polévce ztužit. Vodu, v níž vejce připravujete, osolte a okyselte octem a především ji mějte mělkou, abyste mohli vajíčko do tekutiny vložit bez nadměrného žblunknutí. Ideální je vyklepnout vejce do mističky, z ní ho spustit do horké vody a nechat v klidu asi sedm minut bez varu (cca 80 stupňů) stát. Žádné bublání ani klokotání, to by se vám bílek roztřásl a rozutekl. Hotová vejce vyjměte děrovanou naběračkou a hned podávejte.
- Pokud chcete mít dokonalé ztracené vejce, zbavte ho nejprve řídké části bílku vyklepnutím na děrovanou naběračku či lžíci, a teprve potom ho vkládejte do horké vody.