
Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.
- Do zahřátého mléka dejte sůl, asi třetinu cukru, trochu mouky a rozdrobené droždí. Zamíchejte, navrch zasypte trochou mouky a nechte přikryté vzejít.
- Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte zbylý cukr, 2 lžičky VANILKOVÉHO ČAROVÁNÍ, 1 lžičku CITRONOVÉHO ČAROVÁNÍ a žloutky. Šlehejte tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna. Do hmoty vmíchejte vzešlý kvásek a postupně do směsi zapracujte mouku.
- Raději si udělejte nejprve řidší těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.
- Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance potřete rozšleným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.
- Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních asi 45 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení, že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.