Logo Kulinář

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.

  • Do zahřátého mléka dejte sůl, asi třetinu cukru, trochu mouky a rozdrobené droždí. Zamíchejte, navrch zasypte trochou mouky a nechte přikryté vzejít.
  • Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte zbylý cukr, 2 lžičky VANILKOVÉHO ČAROVÁNÍ, 1 lžičku CITRONOVÉHO ČAROVÁNÍ a žloutky. Šlehejte tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna. Do hmoty vmíchejte vzešlý kvásek a postupně do směsi zapracujte mouku.
  • Raději si udělejte nejprve řidší těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.
  • Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance potřete rozšleným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.
  • Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních asi 45 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení, že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.

Na tento recept jsme použili:

Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.

  • Do zahřátého mléka dejte sůl, asi třetinu cukru, trochu mouky a rozdrobené droždí. Zamíchejte, navrch zasypte trochou mouky a nechte přikryté vzejít.
  • Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte zbylý cukr, 2 lžičky VANILKOVÉHO ČAROVÁNÍ, 1 lžičku CITRONOVÉHO ČAROVÁNÍ a žloutky. Šlehejte tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna. Do hmoty vmíchejte vzešlý kvásek a postupně do směsi zapracujte mouku.
  • Raději si udělejte nejprve řidší těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.
  • Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance potřete rozšleným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.
  • Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních asi 45 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení, že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.