
Mám pro vás dobrý prověřený recept a pokud těsto dobře prohnětete a necháte do druhého dne v lednici odležet podaří se vám báječné hladké, mírně vypoulené perníčky, které pak zkrášlíte bílkovou polevou.
- Je důležité vše dobře prohníst tak, aby na těstě nebyly šmouhy ani flíčky. Doporučuji nejprve vše sypké promíchat s moukou a teprve potom přidat rozehřátý tuk s medem a vejcem. Pokud chcete mít perníčky tmavé pak přidejte ještě jednu lžíci kvalitního kakaa. Když toto těsto necháte do druhého dne uzrát, uvidíte jak se vám vše bude při rozvalování a pečení dařit.
- Těsto rozvalujte na stejnoměrný plát, vykrajujte tvary a pečte asi na 170°na papíře. Pokud by se vám perníčky při pečení propadaly uprostřed je třeba teplotu zvýšit a pokud by zase pukaly, pečete příliš zostra, tudíž troubu zmírněte.
- Aby byly perníčky lesklé a hladké je třeba po jejich upečení potřít jejich povrch vajíčkem rozšlehaným s trochou citrónové šťávy a to hned, dokud jsou ještě teplé.
- Perníčky podle tohoto receptu jsou poměrně brzo měkké a nemusíte je tudíž připravovat měsíc kupředu, ale jako každý solidní perník jsou trvanlivé. Co se jejich zdobení týká mám nejraději bílé zdobení z polevy která je jenom z cukru a vaječného bílku. Pro větší pevnost ozdoby je možné dávat na jeden bílek jednu lžíci solamylu a tři či čtyři kapky octa ale není to nutné.