Věřte, že kapří maso obalené v kukuřičných lupíncích bude zlatým hřebem na Vánočním stole!
- ČERSTVÁ RYBA Z osobní zkušenosti vím, že čerstvá ryba je určitě nejlepší. Když budu vycházet z toho, že koupíte kapra a necháte si ho zabít v prodeji, pak se neprodleně vydejte domů a tam ho zbavte šupin, vykuchejte a případně nařezejte na jednotlivé porce. Čerstvě zpracovaná ryba Vám doma v lednici či ve sklípku vydrží určitě 24 hodin, než budete v přípravě pokračovat. Já osobně to dělám tak, že jednotlivé porce opláchnu, osuším a pak jen lehoučce nasolím, uložím do misky a zatáhnu potravinářskou fólií, aby porce proudící vzduch nevysušil a aby rybami nenačichly potraviny v lednici.
- KAPR BEZ KOSTÍ - není přírodní anomálie, ale kuchařský způsob úpravy. Žebra a páteř lze u větších kaprů vyříznout docela snadno, ale rozsekané kostice nad páteří vrostlé šikmo do svaloviny nelze vytáhnout. Stačí je ale ostrým nožem v mase přeřezat na kousky tak dva až tři milimetry a poznáte, že je při jídle nepoznáte, tedy v soustech nenajdete. Zkrátka musíte dělat jeden řez vedle druhého směrem od hřbetu k břichu a dbát na to, abyste neprořízli kůži. Ta totiž celou porci drží pohromadě. Video s porcováním kapra a prořezáváním kostí najdete zde na stránce v sekci TIPY A TRIKY - jak na ryby.
- POSTUP: Porce kapra lehce osolte a potřete drceným kmínem. Nechte asi hodinu odležet v lednici. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte řidší těstíčko. Osolte ho a také nechte chvíli stát, aby mouka dobře vázala.
- Do jiné misky si připravte kukuřičné lupínky. Pak porce kapra máčejte nejprve v těstíčku, nechte ho lehce stéct a poté vložte do mísy s lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkněte lupínky a následně dávejte péci do mírně rozpáleného oleje.
- Lupínky by při vysoké teplotě shořely dříve než by se usmažil kapr. Smažené porce kapra nechte pak ještě dojít v troubě při 70 stupních tepla.

