
Nebo také celta, štola, štědrovka, či štědrovnice, žemle, nebo také vánoční houska.
- Mléko nejprve zahřejte a poté do něj vmíchejte část cukru a trochu mouky, sůl a droždí a vše nechte přikryté vzkypět.
- V rendlíku si šetrně rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem do pěny, pak zašlehejte žloutky.
- Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a tuk s vejci a cukrem, dál míchejte do řidšího těsta. Postupně dosypávejte mouku, až vznikne hladké a vláčné těsto. Když se přestane lepit na stěny zadělávací nádoby, vmíchejte rozinky, semleté mandle a nechte těsto přikryté utěrkou vykynout.
- Vykynuté pak opět důkladně prohněťte a rozdělte na několik stejných částí. Z nich vyválejte dlouhé prameny, ty spleťte jako cop, či pletenku. Návod jak uplést vánočku ze šesti pramenů najdete v sekci tipy a triky, přímo pod tímto odkazem: VIDEONÁVOD - PLETENÍ VÁNOČKY ZE ŠESTI PRAMENŮ
- Upletenou vánočku vložte na pečící plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte rozsekanými mandlemi a nechte opět vykynout. Vykynutou vánočku pečte při 180 stupních asi 40-45 minut.
- Zda je vánočka pečená, vám prozradí šikmo zapíchnutá špejle. Pokud ji vytáhnete suchou, nelepivou, je vánočka hotová. Podle toho v jaké troubě či peci pečete, přikryjte případně vánočku shora papírem, aby se nespálila.