
Je sice nutné nejprve rozpustit zeleninu a vařit vejce a pak vše smíchat ochutit a ještě čekat až aspik do druhého dne zpevní, ale věřte, že radost z výsledku vám všechnu práci vynahradí.
- V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu, přisolte ji a nechte v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí a pokud se z ní vysráží škraloupek nečistot seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy půl litru, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství.
- Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a nechte stranou.
- Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku nasekejte na drobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou ne však horkou želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.
- Nechte v chladu - lednici nejlépe do druhé dne důkladně ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce uvolněte okraje formy, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru a jídelní nebo mazací nůž zasuňte podél stěny formy a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by měl pomalu z formy vypadnout.
- Pro větší efekt můžete aspik různě zdobit a vrstvit. V tom případě je třeba do formy nalít nejprve čirou vrstvu želatiny, nechat ji trochu ztuhnout a pak ji poklást plátky hub, posypat petrželkou, navrstvit na ní nastrouhané bílky a podobně, opatrně zakapat několika lžícemi želatiny a opět nechat zatuhnout v lednici. Až poté vše zalít zbývající směsí.