
Tradiční polévka plná zeleniny uvařené v silném masovém vývaru. Originální charakter ji dodá vařená červená řepa a kysaná smetana.
- Omytou neoloupanou řepu vařte zvolna ve vodě doměkka. Vařenou pak zchlaďte a oloupejte.
- Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejnoměrné kousky (plátky, kostičky) a opékejte ji na rozpáleném tuku. Když se její okraje trochu opečou, přidejte nakrájenou cibuli a dál vše opékejte, až zelenina změkne a zavoní.
- Přidejte protlak, i ten v základu osmahněte a vše zalijte vodou.
- Osolte, vložte divoké koření, pokrájené oloupané brambory, na nudle krájené hlávkové zelí a polévku zvolna vařte tak dlouho, až brambory změknou. Pak do polévky přidejte přesekané kysané zelí a nakrájenou řepu a asi pět minut vše ještě povařte.
- Na závěr přidejte opečenou klobásu a na talíři polévku vylepšete kysanou smetanou a nasekanou natí celeru, libečku či petržele.