Logo Kulinář

Sýrový koláč

Sýrový koláč

Jeden z důkazů, jak snadno lze v kuchyni opravdu čarovat.

  • Ve slupce vařené brambory oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny určené na těsto, a vše, včetně strouhaného sýra, rychle smíchejte na stejnorodou hmotu. Roztlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby či pekáčku. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.
  • V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.
  • Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Když slanina zavoní, vložte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte kratičce vše zadusit. Máte-li možnost, přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
  • Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte vše při teplotě 160 stupňů 10 - 15 minut. To, že je koláč hotový, poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne. Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a nechat ho rozpéci. Podávejte s libovolným salátem a radostí.

Na tento recept jsme použili:

Jeden z důkazů, jak snadno lze v kuchyni opravdu čarovat.

  • Ve slupce vařené brambory oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny určené na těsto, a vše, včetně strouhaného sýra, rychle smíchejte na stejnorodou hmotu. Roztlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby či pekáčku. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.
  • V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.
  • Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Když slanina zavoní, vložte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte kratičce vše zadusit. Máte-li možnost, přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
  • Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte vše při teplotě 160 stupňů 10 - 15 minut. To, že je koláč hotový, poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne. Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a nechat ho rozpéci. Podávejte s libovolným salátem a radostí.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.