Logo Kulinář

Sýrové šátečky

Sýrové šátečky

Křehoučné šátečky ze sýrového těsta, plněné sýrovou náplní s bylinkami. Velmi jednoduché a výborné jídlo, které zvládne opravdu každý.

  • Sýrové těsto vytvořte spojením mouky, jemně nastrouhaného sýru cihly, vajec a sádla. Můžete ho dle potřeby zahustit moukou tak, aby těsto bylo v závěru pružné a pevné. Poté ho nechejte asi 20 minut v mikroténovém sáčku uzrát. Mezitím si připravte sýrovou náplň. Samozřejmě, že šátečky můžete naplnit i libovolnou směsí bylinek, houbami, masem či jinými dobrotami.
  • Do misky vložte rozdrobený sýr balkánského typu, přivoňte provensálskými bylinkami a vše promíchejte. Pokud je sýr spíše tekutý, přidejte lžičku škrobové moučky, aby náplň při pečení nevytékala. Dle typu sýra můžete přisolit.
  • Těsto rozválejte na 2 - 3 milimetry silný plát. Pomocí nožíku či rádla z rozváleného těsta připravte čtverečky. Doprostřed každého poté pokládejte lžičkou patřičnou část náplně. Ze čtverců tvořte šátečky tak, že cípy ve středu smáčkněte k sobě.
  • Připravené šátečky naskládejte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem, posypte hrubou kouřovou solí, sezamovými či jinými semínky či kmínem a pečte asi 15 minut dle velikosti šátečků v předehřáté troubě při teplotě 180°C.

Na tento recept jsme použili:

Křehoučné šátečky ze sýrového těsta, plněné sýrovou náplní s bylinkami. Velmi jednoduché a výborné jídlo, které zvládne opravdu každý.

  • Sýrové těsto vytvořte spojením mouky, jemně nastrouhaného sýru cihly, vajec a sádla. Můžete ho dle potřeby zahustit moukou tak, aby těsto bylo v závěru pružné a pevné. Poté ho nechejte asi 20 minut v mikroténovém sáčku uzrát. Mezitím si připravte sýrovou náplň. Samozřejmě, že šátečky můžete naplnit i libovolnou směsí bylinek, houbami, masem či jinými dobrotami.
  • Do misky vložte rozdrobený sýr balkánského typu, přivoňte provensálskými bylinkami a vše promíchejte. Pokud je sýr spíše tekutý, přidejte lžičku škrobové moučky, aby náplň při pečení nevytékala. Dle typu sýra můžete přisolit.
  • Těsto rozválejte na 2 - 3 milimetry silný plát. Pomocí nožíku či rádla z rozváleného těsta připravte čtverečky. Doprostřed každého poté pokládejte lžičkou patřičnou část náplně. Ze čtverců tvořte šátečky tak, že cípy ve středu smáčkněte k sobě.
  • Připravené šátečky naskládejte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem, posypte hrubou kouřovou solí, sezamovými či jinými semínky či kmínem a pečte asi 15 minut dle velikosti šátečků v předehřáté troubě při teplotě 180°C.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.