Logo Kulinář

Svatební polévka s knedlíčky

Svatební polévka s knedlíčky

Silný vývar s jemnými domácími nudlemi a knedlíčky patří také mezi posilující, léčivé polévky. V tomto receptu je pozornost soustředěna především na játrovou zavářku.

  • Vepřová ale i jiná (hovězí, kuřecí) játra zbavte blan a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru nebo jiného strojku s rotujícími noži, přidejte vejce, lžičku škrobu, sůl , maličko pepře, majoránku, prolisovaný česnek a trochu oleje. Vše důkladně rozsekejte.
  • Řídkou játrovou pastu přelijte do misky a zahustěte strouhankou. Nechte chvíli stát, strouhanka do sebe natáhne vlhkost a těsto ztuží. Podle potřeby měkké těsto dohustěte trochou strouhanky či mouky.
  • Na podložce posypané jemnou strouhankou (případně moukou) pak z těsta vyválejte nejprve stejnoměrný váleček a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z nich tvořte knedlíčky.
  • Určitě si jeden knedlíček zkuste uvařit dopředu a zjistíte zda není třeba těsto zpevnit - trochou škrobové moučky. Je-li knedlíček příliš tvrdý přidejte trochu oleje. Aby vaše polévka byla opravdu sváteční, čirá, je vhodné vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě. Uvařené knedlíčky sítem vyberte a vložte do studené vody aby ztužily a neoschly. Teprve až lehce zchladnou je přidejte do polévky.
  • Také domácí jemné nudle vařte zvlášť v osolené vodě a po uvaření je propláchněte a až před podáváním přidejte do polévky spolu s nasekanou petrželovou natí.
  • Aby polévka byla nejenom chutná ale i oku lahodící připravte si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou vložíte do vřelé polévky také jenom pár minut před podáváním. Nejlepší je nakrájet ji na jemné nudličky či droboučké kostičky. Pak stačí jen dvě nebo tři minuty ve vřelé polévce a zelenina je skvělá, měkká ale pevná - hlavně není rozvařená.

Na tento recept jsme použili:

Silný vývar s jemnými domácími nudlemi a knedlíčky patří také mezi posilující, léčivé polévky. V tomto receptu je pozornost soustředěna především na játrovou zavářku.

  • Vepřová ale i jiná (hovězí, kuřecí) játra zbavte blan a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru nebo jiného strojku s rotujícími noži, přidejte vejce, lžičku škrobu, sůl , maličko pepře, majoránku, prolisovaný česnek a trochu oleje. Vše důkladně rozsekejte.
  • Řídkou játrovou pastu přelijte do misky a zahustěte strouhankou. Nechte chvíli stát, strouhanka do sebe natáhne vlhkost a těsto ztuží. Podle potřeby měkké těsto dohustěte trochou strouhanky či mouky.
  • Na podložce posypané jemnou strouhankou (případně moukou) pak z těsta vyválejte nejprve stejnoměrný váleček a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z nich tvořte knedlíčky.
  • Určitě si jeden knedlíček zkuste uvařit dopředu a zjistíte zda není třeba těsto zpevnit - trochou škrobové moučky. Je-li knedlíček příliš tvrdý přidejte trochu oleje. Aby vaše polévka byla opravdu sváteční, čirá, je vhodné vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě. Uvařené knedlíčky sítem vyberte a vložte do studené vody aby ztužily a neoschly. Teprve až lehce zchladnou je přidejte do polévky.
  • Také domácí jemné nudle vařte zvlášť v osolené vodě a po uvaření je propláchněte a až před podáváním přidejte do polévky spolu s nasekanou petrželovou natí.
  • Aby polévka byla nejenom chutná ale i oku lahodící připravte si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou vložíte do vřelé polévky také jenom pár minut před podáváním. Nejlepší je nakrájet ji na jemné nudličky či droboučké kostičky. Pak stačí jen dvě nebo tři minuty ve vřelé polévce a zelenina je skvělá, měkká ale pevná - hlavně není rozvařená.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.