
Šunkafleky v tradiční úpravě doplněné houbami, pórkem a zapečené v krustě ze lněného semínka a strouhanky.
- Sušené houby na půlhodinky předem namočte a poté čtvrthodinku povařte spolu se solí a mletým kmínem. V případě čerstvých hub je nutné je předem nakrájet a podusit na troše sádla spolu se solí a mletým kmínem. Délka přípravy podle druhu hub. Žampiony a hlíva kratičce, lesní houby asi 15 minut.
- Těstoviny uvařte v dostatku výrazně osolené vody. Při vaření s nimi míchejte aby se neslepily. Téměř uvařené zceďte. Zamíchejte je s pokrájenými, předem tepelně opracovanými houbami, jemně nakrájeným pórkem a uzeným masem, případně trochu osolte, doplňte posekanou petrželkou, případně i jinými bylinkami.
- Zapékací nádobu pečlivě potřete vepřovým sádlem a potom ji vysypte směsí lněných semínek a strouhanky. Do takto upravené nádoby pak vložte namíchané těstoviny, trochu je setřeste a dejte zapékat do trouby na 170 - 180 stupňů. Po čtvrthodině zalijte těstoviny směsí smetany, vajec, soli a mletého kmínu. Zalití můžete provést na dvakrát. Tím snáze propečete tekutou zapékací směs a rozšlehaná vejce budou patrná i na povrchu.
- Aby vynikla semínková krusta, vyklopte zapečené těstoviny z nádoby na krájecí desku, nakrájejte porce a neste na stůl.