
Velmi populární moučník patří určitě mezi nejstarodávnější recepty, které se dodnes připravují. Tvrdé medové placky promazané obyčejným krémem a povidly se promění ve skvostný dezert.
- V kovové misce šlehejte v horké vodní lázni moučkový cukr s máslem a medem. Když se máslo rozpustí, přidejte vejce a lžičku koření VOŇAVÝ PERNÍČEK a šlehejte dál, až směs vytvoří bílou hustou pěnu. Poté vmíchejte postupně hladkou mouku se lžičkou jedlé sody a vypracujte měkké těsto.
- Z ještě teplého těsta tvořte asi 3 milimetry silné placky. Nejlépe přímo na pečicí papír, na který si dortovým ráfkem naznačíte kružnici. Těsto je třeba při roztlačování dostatečně pomoučnit. Celkem takto vytvořte 4 - 6 medových placek, které v zápětí pečte v troubě předem vyhřáté na 160 až 170 stupňů. Placka se peče 5 - 10 minut dozlatova. Upečené placky ihned nožem ořízněte do požadovaného tvaru a nechte rozložené zchladnout.
- Moučná kaše je základem krému na promazání. Do čtvrtlitru studeného mléka vmíchejte dvě polévkové lžíce hladké mouky a 100 gramů pískového cukru a za stálého míchání uvařte kaši. Tu míchejte i při zchlazování, aby se na ní nevytvořil škraloup. Do kaše, zchladlé na pokojovou teplotu, postupně zašlehejte změklé máslo a dvě lžičky VANILKOVÉHO čarování.
- Povidla případně zřeďte tuzemským rumem a zbylým pokropte medové placky. Ty potom střídavě potírejte povidly a krémem a složte na sebe. Zbylým krémem nakonec omažte celý dort a důkladně ho posypte sekanými, na sucho praženými oříšky a rozdrcenými okrojky a drobky z placek.
- Ideální je nechat medovník proležet v chladu alespoň do druhého dne, aby tvrdé medové placky zvlhly a natáhly chuť povidel a krému. Nejlepší je medovník pátý den, ale zpravidla tak dlouho nevydrží.