
Podle Svaté Hildegardy poskytuje špalda jejím konzumentům dar dobré mysli a zahání žlučovitost - rozuměj zahořklost vůči lidem i životu.
- Do mléka nasekejte kandovanou pomerančovou kůru a zahřejte ho. Spařte jím špaldové vločky. Umáčkněte je a nechte asi deset minut vše nabobtnat.
- Šlehejte vejce s trochou soli, cukrem, melasou, mletým kořením a rozpuštěným máslem do pěny. Můžete použít starší způsob přípravy této základní hmoty v teplé vodní lázni.
- Jedlou sodu, bramborový nebo i jiný škrob a odměřenou špaldovou mouku promíchejte, a spolu s namočenými vločkami zapracujte do základní směsi.
- Lepivé těsto pak namočenou lžící rozdělujte na pečicí papír položený na plechu. Následně kousky těsta roztlačte na stejnoměrně tenká kolečka. Chcete-li je mít pěkně rovná, položte na ně mikroténovou či potravinářskou folii a ručním válečkem je srovnejte.
- Pečte už bez fólie při teplotě 170 stupňů podle velikosti 20 minut.
- Sušenky po vychladnutí uložte do chladna, nebo slepujte pomerančovou či jinou marmeládou.