
Podle tradičního receptu z Valašska připravíte křehoučké škvarkové pagáčky, tedy placky skvělé k salátu i sklence piva či vína.
- Škvarky semelte nebo nasekejte. Všechny suroviny kromě másla, semínek a vajíčka vložte do mísy a pečlivě je promíchejte. Vzniklou hmotu zabalte do fólie nebo vložte do mikroténového sáčku a nechte v lednici ztuhnout.
- Vychlazené těsto rozválejte na mírně pomoučněném vále na placku o síle prstu. Potřete ji rozehřátým máslem, přeložte na polovinu a opět zvolna rozválejte. Znovu potřete máslem přeložte a rozválejte. Tím zajistíte, že placky při pečení budou listovat a zkřehnou.
- Nakonec těsto rozválejte na sílu 3 - 5 milimetrů. z něho vykrajujte kolečka, čtverce i jiné tvary podle libosti. skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí semínek. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů dozlatova (15 - 20 minut).