
Podle čínské tradiční medicíny mají různé barvy luštěnin vliv na naše orgány. Například červené luštěniny ovlivňují srdce a tenké střevo (červená čočka a fazole). Žluté luštěniny působí pozitivně na slinivku břišní a žaludek (žlutý hrách a sójové boby). Bílé luštěniny mají pozitivní vliv na naše plíce a tlusté střevo (bílé fazole). Celkově působí luštěniny na ledviny a posilují životní sílu.
- Den předem je nutné namočit fazole. Jejich druh (bílé, červené, máslové) zvolte podle možností či zvyku.
- Namáčecí vodu slijte a v čisté pak fazole vařte spolu s provensálskými bylinami do měkka. Pokud máte saturejku, určitě ji přidejte. Působí proti nadýmání.
- Na pánvi nebo v rendlíku opékejte na tuku drobně krájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte posekaný či drcený česnek a vzápětí přidejte drcená rajčata (rajčatový protlak). Vše osolte bylinkovou solí a zahustěte jemně nastrouhanými bramborami a povařte.
- Tuto ochucovací a zahušťovací směs vmíchejte do vařených fazolí. Polévku už jen krátce povařte, zjemněte smetanou, pomelte pepřem, případně přivoňte posekanými natěmi bylinek.
- Polévku doplňte případně rozpečenou klobásou, vyškvařenou slaninou, ale třeba i na kostičky krájeným uzeným tofu. Podávejte s pečivem či chlebem, aby se vytvořila tradiční a zdravá kombinace obilnin a luštěnin.