Logo Kulinář

Pohankoto se žampiony

Pohankoto se žampiony

Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.

  • Pohanku propláchněte studenou vodou, poté ji vložte do vroucí, osolené vody, zamíchejte a přiveďte k varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství než je pohanky (jako když vaříte rýži). V okamžiku, kdy se pohanka začne vařit ji stáhněte z tepla, přikryjte a nechte asi dvacet minut dojít. V podstatě se pohanka nevaří ale jenom spaří, to stačí aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a látky, zvláště rutin. Hrnec nebo kastrol s pohankou můžete nechat v teplé troubě. Naše babičky dávaly spařenou pohanku dojít do peřin.
  • V pánvi na tuku nejprve trochu osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupané žampiony krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékejte tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat. V tu chvíli přidejte nasekaný česnek, sůl a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahněte a nakonec vložte směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhněte pánev z tepla a nechte pod poklicí krátce dojít. Až při podávání lehce pokrm postouhejte muškátovým oříškem.
  • Záleží na vás, zda vše promícháte a necháte ještě proležet v troubě nebo budete podávat spařenou pohanku obloženou opečenou směsí. Pro zjemnění můžete přidat do pokrmu trochu smetany, postrouhat pokrm sýrem a podobně.
  • Houbová v tomto případě žampionová pohanka může být skvělým pokrmem i zajímavou přílohou.

Na tento recept jsme použili:

Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.

  • Pohanku propláchněte studenou vodou, poté ji vložte do vroucí, osolené vody, zamíchejte a přiveďte k varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství než je pohanky (jako když vaříte rýži). V okamžiku, kdy se pohanka začne vařit ji stáhněte z tepla, přikryjte a nechte asi dvacet minut dojít. V podstatě se pohanka nevaří ale jenom spaří, to stačí aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a látky, zvláště rutin. Hrnec nebo kastrol s pohankou můžete nechat v teplé troubě. Naše babičky dávaly spařenou pohanku dojít do peřin.
  • V pánvi na tuku nejprve trochu osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupané žampiony krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékejte tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat. V tu chvíli přidejte nasekaný česnek, sůl a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahněte a nakonec vložte směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhněte pánev z tepla a nechte pod poklicí krátce dojít. Až při podávání lehce pokrm postouhejte muškátovým oříškem.
  • Záleží na vás, zda vše promícháte a necháte ještě proležet v troubě nebo budete podávat spařenou pohanku obloženou opečenou směsí. Pro zjemnění můžete přidat do pokrmu trochu smetany, postrouhat pokrm sýrem a podobně.
  • Houbová v tomto případě žampionová pohanka může být skvělým pokrmem i zajímavou přílohou.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.