
Zdravá polévka je díky vajíčku a podmáslí plná vitamínů i minerálů.
- V osolené vodě uvařte široké nudle. Vařené sceďte, nechte okapat a poté vmíchejte třetinu másla.
- Na zbylém másle zpěňte na mírné teplotě jemně nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte posekané bylinky a vše zalijte podmáslím. Polévku osolte, zjemněte smetanou a přiveďte k varu.
- Těsně po zavaření vložte do polévky vyklepnuté vejce - nejlépe za pomoci misky tak, aby se vejce v polévce srazila. Vejce v polévce nevařte klokotem. Jen nechte pod poklicí bez varu asi 4 minuty. Poté větší lžící pošírovaná vejce vyjměte, rodělte do talířů nebo misek, přidejte nudle a dolijte polévku.
- Pro přípravu ztracených vajec je dobré připravovat polévku v mělkém nižším kastrolu nebo hlubší pánvi.