Logo Kulinář

Poctivý slovenský perník

Poctivý slovenský perník

Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.

  • Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.
  • Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i pokrájené proslazené ovoce.
  • Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte stěrkou nebo kartou.
  • Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.

Na tento recept jsme použili:

Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.

  • Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.
  • Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i pokrájené proslazené ovoce.
  • Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte stěrkou nebo kartou.
  • Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.