
Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.
- Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.
- Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i pokrájené proslazené ovoce.
- Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte stěrkou nebo kartou.
- Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.