Severoameričtí indiáni sbírali mladé dýně a nazývali je “askutasquash”. To v překladu znamená “ jíst celé bez vaření ”. Asi věděli, co je pro ně zdravé!
- Pohanku kroupu nebo lámanku zalijte dvojnásobným množstvím vroucí osolené vody a nechte ji pod poklicí 15 minut nabobtnat.
- Mladé cukety nebo tykvičky shora seřízněte a z větší části vydlabejte jejich dužinu. Tu si odložte k dalšímu použití. Vnitřek osolte kouřovou solí a nechte chvíli stát. Můžete použít také sůl bylinkovou nebo jinou.
- Kuřecí maso - prsní nebo stehenní svalovinu nakrájejte na drobné kousky a vložte do strojku s rotujícími noži. Přidejte smetanu, syrová vejce, sůl a trochu prolisovaného česneku. Vše důkladně rozsekejte na hladkou fáš. Do ní vmíchejte posekanou směs bylinek (petrželová a celerová nať, šalvěj, tymián apod.), ochladlou pohanku a nastrouhaný sýr. Vše ještě ochuťte kořením Italská směs.
- Vypocenou šťávu ve vydlabaných cuketách nebo tykvičkách vysajte trochou žemle nebo papírovou utěrkou. Zeleninu naplňte připravenou směsí a poskládejte ji do máslem vymaštěné nádoby vhodné k pečení. Přidejte do ní pokrájenou směs cibule, česneku, vydlabané dužiny, drcená rajčata, divoké koření (divočina) a bylinky.
- Vše pečte pod poklicí v troubě předehřáté na 140 stupňů asi 20 minut. Záleží pochopitelně na velikosti zeleniny. Dopékejte odkryté při vyšší teplotě (170 stupňů) asi 10 minut.
- Hotovou plněnou zeleninu nechte v teple a výpek se zeleninou odvařte do zahoustnutí, případně rozmixujte na hladkou omáčku.



