Logo Kulinář

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Lehounký piškotový plát můžete stočit jen s dobrým džemem a nebo ho ještě povýšit na zákusek máslovým krémem a kokosem.

  • Nejprve šlehejte vaječné bílky s pár kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zašlehávejte postupně lžíci, po lžíci cukr. Když sníh zpevní a cukr v něm se rozpustí, vmíchejte postupně žloutky a následně mouku. Vše dávejte postupně a zvolna vejce i mouku do hmoty zapracujte. Tato fáze přípravy piškotové hmoty je klidná - žádné šlehání ale jen postupné zamíchání žloutků a po troškách následně mouky.
  • Hmotu pak rozetřete na pečící papír položený na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na 190 – 200 stupňů. Délku pečení hlídejte ale během pěti či sedmi minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v troubě déle dojde k jeho usušení
  • Pro dobré zatočení rolády je nutné upečený plát nechat nejprve na papíru vydýchnout horkost. Potom opatrně stáhnout pečící papír a pak ještě neoschlý, vlahý piškot stočit za pomoci utěrky nebo i použitého papíru do tvaru rolády. Díky tomu si hmota zvykne na svůj budoucí tvar.
  • Obyčejnou piškotovou roládu pak dohotovíte potřením plátu rybízovým džemem. Pokud bude ztuhlý trochu ho nahřejte a promíchejte a půjde dobře roztírat. Plát pk stočte a nechte odležet.

Lehounký piškotový plát můžete stočit jen s dobrým džemem a nebo ho ještě povýšit na zákusek máslovým krémem a kokosem.

  • Nejprve šlehejte vaječné bílky s pár kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zašlehávejte postupně lžíci, po lžíci cukr. Když sníh zpevní a cukr v něm se rozpustí, vmíchejte postupně žloutky a následně mouku. Vše dávejte postupně a zvolna vejce i mouku do hmoty zapracujte. Tato fáze přípravy piškotové hmoty je klidná - žádné šlehání ale jen postupné zamíchání žloutků a po troškách následně mouky.
  • Hmotu pak rozetřete na pečící papír položený na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na 190 – 200 stupňů. Délku pečení hlídejte ale během pěti či sedmi minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v troubě déle dojde k jeho usušení
  • Pro dobré zatočení rolády je nutné upečený plát nechat nejprve na papíru vydýchnout horkost. Potom opatrně stáhnout pečící papír a pak ještě neoschlý, vlahý piškot stočit za pomoci utěrky nebo i použitého papíru do tvaru rolády. Díky tomu si hmota zvykne na svůj budoucí tvar.
  • Obyčejnou piškotovou roládu pak dohotovíte potřením plátu rybízovým džemem. Pokud bude ztuhlý trochu ho nahřejte a promíchejte a půjde dobře roztírat. Plát pk stočte a nechte odležet.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.