
Na hrubší kousky nakrájená cibule, krátce osmahnutá a následně sladkokysele ochucená vytvoří za pár minut zajímavý salát, který lze podávat jak teplý, tak vlažný i důkladně prochlazený. Ideální ke grilovanému masu.
- Cibuli nakrájejte na stejnoměrné větší kousky. Nejelegantnější jsou měsíčky, krájené podélně z rozpůlené cibule. Nechte si zvlášť bílou a červenou cibuli.
- Do rozpáleného oleje na pánvi nejprve vložte bílou cibuli, když zesklovatí přidejte červenou a krátce vše za stálého míchání opékejte. Na červené cibuli se přitom zvýrazní její barva. Pokud chcete můžete v tuto chvíli přidat trochu drceného kmínu a pár plátků česneku. Druhou možnou variantou je přidání suchého provensálského koření.
- Na závěr přípravy salátu přidejte do pánve sůl, cukr, ten nechte rozpustit (zkaramelizovat) a nakonec vše zastříkněte octem. Zprudka vše zaduste a nechte chvilku stát v pánvi. Přitom si nakrájejte na jemno jarní cibulku kterou nakonec vše ozdobíte a přichutíte. Před samotným podáváními můžete salát pomlít směsí pepřů.
- Salát je vhodný k pečenému či grilovanému masu, plackám všeho druhu a podobně. Lze ho kombinovat i s pórkem, přidat pažitku nebo trochu nastrouhaného křenu.