Logo Kulinář

Oříškoví nafoukanci

Oříškoví nafoukanci

"Nafoukanci". Tak totiž moje maminka říká cukroví, které se peče ve formičce a při pečení se nafoukne tak, že je uvnitř duté. Určitě vám zachutnají a stanou pravidelnou součástí vašeho čajového souboru.

  • Z mouky, másla, cukru, sody a oříšků zpracujte těsto. Soda v těstě způsobí nafouknutí a ostatní přísady zaručí pak skvělou chuť. Podle mě jsou nejlepší oříšky lískové, můžete ale použít jakékoli jiné.
  • Do formiček namačkejte těsto skoro do rovna aby se při pečení nafouklo dvakrát tolik do výšky. Pečte podle velikosti, nejprve při vyyšší teplotě (180°), těsto nejdříve vyběhne a poté teplotu zmírněte na asi 160° a dopékejte dorůžova, až zpevní (vyzkoušejte dotykem). Celé by to mělo trvat přibližně 10 - 15 minut, samozřejmě jako u každého cukroví záleží na velikosti formiček, množství těsta i výkonu trouby.
  • Špičky či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády nebo je ozdobte nitkami polevy.

"Nafoukanci". Tak totiž moje maminka říká cukroví, které se peče ve formičce a při pečení se nafoukne tak, že je uvnitř duté. Určitě vám zachutnají a stanou pravidelnou součástí vašeho čajového souboru.

  • Z mouky, másla, cukru, sody a oříšků zpracujte těsto. Soda v těstě způsobí nafouknutí a ostatní přísady zaručí pak skvělou chuť. Podle mě jsou nejlepší oříšky lískové, můžete ale použít jakékoli jiné.
  • Do formiček namačkejte těsto skoro do rovna aby se při pečení nafouklo dvakrát tolik do výšky. Pečte podle velikosti, nejprve při vyyšší teplotě (180°), těsto nejdříve vyběhne a poté teplotu zmírněte na asi 160° a dopékejte dorůžova, až zpevní (vyzkoušejte dotykem). Celé by to mělo trvat přibližně 10 - 15 minut, samozřejmě jako u každého cukroví záleží na velikosti formiček, množství těsta i výkonu trouby.
  • Špičky či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády nebo je ozdobte nitkami polevy.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.