"Nafoukanci". Tak totiž moje maminka říká cukroví, které se peče ve formičce a při pečení se nafoukne tak, že je uvnitř duté. Určitě vám zachutnají a stanou pravidelnou součástí vašeho čajového souboru.
- Z mouky, másla, cukru, sody a oříšků zpracujte těsto. Soda v těstě způsobí nafouknutí a ostatní přísady zaručí pak skvělou chuť. Podle mě jsou nejlepší oříšky lískové, můžete ale použít jakékoli jiné.
- Do formiček namačkejte těsto skoro do rovna aby se při pečení nafouklo dvakrát tolik do výšky. Pečte podle velikosti, nejprve při vyyšší teplotě (180°), těsto nejdříve vyběhne a poté teplotu zmírněte na asi 160° a dopékejte dorůžova, až zpevní (vyzkoušejte dotykem). Celé by to mělo trvat přibližně 10 - 15 minut, samozřejmě jako u každého cukroví záleží na velikosti formiček, množství těsta i výkonu trouby.
- Špičky či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády nebo je ozdobte nitkami polevy.