
Klasický krém do vánočního cukrovíčka či dortů a zákusků. Kromě receptu s vanilkovým práškovým pudinkem nabízím i klasický postup jak připravit krém z tak zvaně vařených vajec, návod jak na nugátový krém a také varianty na čokoládový, likérový či oříškový krém.
- ZÁKLADNÍ RECEPT NA PUDINKOVÝ KRÉM: Do studeného mléka dejte cukr a pudinkový prášek a za stálého míchání přiveďte k varu. Hustý pudink vařte asi dvě nebo tři minuty, musí ztratit chuť syrového škrobu. Pak stáhněte hmotu z tepla a vmíchejte kousky ztuženého tuku a šlehejte tak dlouho, až se tuk spojí s pudinkem. Ten díky tomu zesklovatí a neosychá. Za občasného míchání pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo, které budete zašlehávat do pudinkového základu, musí být rozměklé, tedy také v teplotě prostředí. Přibližně stejné teploty obou složek zajistí dokonale hladký krém, nehrozí jeho sražení.
- ZÁKLADNÍ RECEPT NA MÁSLOVÝ KRÉM Z VAJEC: Co se množství týče, vychází t tak, že patří na vejce 150 g cukru krupice a kostka másla, tedy 250 gramů. Způsob, jak vytvořit máslový krém je z tak zvaných vařených vajec, ale v žádném případě nejde o vejce uvařená ve skořápce ve vroucí vodě, ale jde o vejce, která se šlehají s cukrem v kovovém kotlíku ponořeném do horké vody. Pozor aby voda v lázni nebyla příliš horká, aby se vejce nesrazila. Když hmota z vajec a cukru zahoustne, pomalu se za stálého míchání zchladí a pak se do ní zašlehává změklé máslo. Obě složky ať mají pokojovou teplotu.
- NUGÁTOVÝ KRÉM: Na jeho přípravu budete potřebovat vodní lázeň, trpělivost a také sílu. V rendlíku, kotlíku, nebo misce rozpusťte ve vodní lázni nejdříve na mírném teple 100 g bílého tuku (omega), do něho zamíchejte 100 g moučkového cukru, 50 g kvalitního kakaového prášku, dvě lžíce tuzemského rumu, a když je vše rozmíchané, pak zašlehejte dvě celá vejce a postupně vše zahřívejte a stále šlehejte, až vše zahoustne a zesklovatí. Opět dbejte, aby voda v lázni nebyla příliš horká, aby se vejce nesrazila. Pozor, vše šlehejte raději rukou, správněji řečeno metlou drženou v ruce, tedy s citem, a ne divoce, jako by to za nás dělal ruční elektrický přístroj. Nakonec za stálého šlehání lehce zchlaďte a dál používejte dle potřeby. Místo rostliného tuku můžete samozřejmě použít chutnější máslo, takový krém bude o něco měkčí.
- Následují variace na základní recept. Mějte na paměti, že dodatečně přidávané doplňky do krému zašlehávejte v okamžiku, kdy je krém hotový a přidávejte po kapkách či malých částech, ne najednou, to by se krém mohl srazit.