
S tímto receptem máte vůni čerstvého pečiva na dosah. Kynuté těsto s máslem je jednoduché na přípravu a rozličný posyp koření a semínek houstičky příjemně ozvláštní.
- Z teplého mléka, droždí, cukru, soli a trochy mouky ušlehejte základní kvásek. Měl by mít hustotu řídké kaše. Ten zasypte navrchu trochou mouky a přikrytý utěrkou ho nechte v zadělávací míse vzejít.
- Během toho rozpusťte máslo a to pak spolu s moukou zapracujte do vzešlého kvásku. Měkké těsto míchejte a hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje a nakonec i měchačku. Je lepší zapracovat mouku do těsta postupně, podle toho jak se bude zahušťovat.
- Také těsto nechte jednou vykynout a pak ho prohněťte (utužte). Z jeho části vyválejte silnější pramen a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z každého pak vytvořte dva nebo tři tenké prameny, z nich tvořte houstičky.
- Housky uložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky, kmínem, případně i hrubozrnnou solí, nechte vykynout a pečete v předehřáté troubě při 180 stupních. Délka pečení je odvislá od velikosti houstiček.