
Sezónní recept na houbovou omáčku můžete obměnit jiným druhem hub, já však preferuji houževnaté lišky.
- Očištěné lišky podélně překrájejte asi 10 minut povařte. Poté jich část nechte stranou a ostatní dejte dusit na zpěněnou cibulku se solí a drceným kmínem. Případně lehce podlijte. Po dalších deseti minutách zalijte smetanou, přidejte sekanou petrželku a zvolna nechte odvařit až omáčka zhoustne.
- Plátky slaniny rozpečte na pánvi a ve vypečeném tuku osmahněte odložené lišky.
- Uvařené špagety nebo jiné těstoviny, případně špecle či halušky přelijte smetanovou omáčkou, ozdobte rozpečenou slaninou a opečenými liškami a podávejte s pikantním salátem z rukoly.
- Do smetany můžete také vložit trochu měkkého tavného sýru a nechat ho rozpustit, případně vše doplnit ještě strouhaným parmazánem či podobným sýrem.