
Krásný harmonický pokrm, kvůli kterému stojí za to strávit hodinu v kuchyni. Hotové lasaně lze doplnit kysanou smetanou či jogurtovým dipem a salátem.
- Tavený sýr nechte rozpustit v teplém mléce spolu s nastrouhaným sýrem s modrou plísní. Tím vám vznikne sýrová zapékací omáčka. Pokud se vám bude zdát řídká, můžete ji maličko zahustit strouhankou.
- Na oleji opečte do zlatova drobně krájenou cibulku, pak přidejte jemně sekaný česnek a následně překrájené špenátové listy. Vše osolte, pomelte lehce pepřem a krátce zaduste.
- Zapékací nádobu vymažte tukem, vysypte strouhankou a nalijte tenkou vrstvu omáčky. Na ní položte suché pláty lasaní a na ně rozprostřete špenát. Pak položte opět lasaně, přilijte omáčku, vložte špenát a tak dál střídavě vrstvěte suroviny. Suché, tvrdé lasaně můžete podle potřeby rozlomit. Navrch nalijte poslední část omáčky vše zvolna umáčkněte, posypte semínky dýně a přikryté zvolna (140 stupňů) pečte v troubě asi 40 minut. Nakonec můžete teplotu zvýšit a vytvořit křupající vrchní vrstvu těstovin.
- Během pečení do sebe lasaně natáhnou vlhkost z omáčky a špenátu, na vrchu a případně i po stranách nádoby se vypečou do křupava a pokrm je hotový. Podávejte se salátem a radostí.