
Efektní, i když složitější příprava křepelčích vajec v čiré želatině s řezy sardelky a podávaných na opečených krutonech chleba nebo žemle.
- Práškovou želatinu zvolna rozmíchejte ve vlažné vodě. Na 20 gramů dejte 500 ml vody. Vše trochu osolte a okyselte a ve vodní lázni želatinu zahřívejte až je čirá. Případnou pěnu na povrch stáhněte sítkem. Pro její přípravu můžete využít také čirý masový nebo zeleninový vývar.
- Křepelčí vejce vařte v mírně osolené vodě, velmi zvolna asi 5 minut. Vkládejte je do studené vody, občas s nimi pohněte s hlavně nevařte klokotem ale jen za mírného převalování vody. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě.
- Do malých mističek, tvořítek vypláchnutých vodou vlijte první , tenkou vrstvu vlažné želatiny želatiny. Pak tvořítka vložte do lednice a nechte želatinu krátce ztužit. Ideální je aby na vrchu byla ještě trochu lepkavá. V tu chvíli přilijte další vrstvičku želatiny a do ní položte rozkrojené vejce, řez sardelky a nakládané papriky a kousek petrželové nati. Opět nechte vše zatuhnout v lednici a teprve potom přilijte další část želatiny tak, aby se vše vnořilo do "skla" tedy rosolu.
- Z posekané sardelky, pomazánkového másla, hořčice, nasekané sterilované papriky a petrželky vymíchejte pomazánku a nechte ji vychladit v lednici..
- Před podáváním vykrájejte z chleba nebo žemle kousky velikosti tvořítek se želatinou. Jednotlivé krutony opečete na sucho na pánvi či v troubě. Po jejich ochladnutí je pomažte sardelovou pomazánkou a avrch okrášlete křepelčím vajíčkem v želatině.