
V mnohých receptech najdete jako součást krémových polévek průmyslově vyráběné polévkové kostky. Jejich výrazná chuť však jemné smetanové polévce plné zeleniny podle mého škodí.
- Na oleji či sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když změkne, případně se počne opékat, přidejte na kousky krájenou zeleninu a nechte vše krátce opékat.
- Poté podlijte trochou vody tak, aby se zeleninový základ spíše v první fázi dusil než vařil, vše osolte a zjemněte máslem. Duste za občasného promíchání velmi zvolna tak dlouho, až zelenina změkne.
- Když je zelenina měkká, zasypte ji ovesnými vločkami a zalijte mlékem. Případně vločky metličkou rozšlehejte, aby se nesvařily. Za stálého míchání povařte asi pět minut a následně vše v hrnci důkladně rozsekejte tyčovým mixérem.
- Hustou polévku pak zjemněte sladkou smetanou, případně nechte přejít varem, přidejte posekané natě nebo polévkovou voničku a podávejte.