
Pro slavnostní, čajové či vánoční cukroví vypichované do malých tvarů je nejlepší tento recept:
- Jsou-li vejce mrňavá dejte žloutky dva. Co se týče másla a různých tuků, náhražek a vylehčených margarinů, jsem pro klasické čisté máslo.
- Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta, které je třeba nechat, nejlépe v mikroténovém sáčku nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.
- Pečte dle velikosti jednotlivých kousků a výkonu trouby asi na 170° dorůžova.
- Cukroví, které považuji za jedno z nejskvělejších dotvoříte tak, že z těsta stejnoměrně vyváleného vykrajujete plná a děravá kolečka či jiné tvary. Na pečená plná pak namáznete vrstvičku ostřejší, kyselejší marmelády nebo džemu a přitlačíte děravé kolečko předem pocukrované nebo potažené bílkovou polevou.