
V dřívějších dobách se polévky s kořením a posílené vejcem připravovaly z obilných vloček či otrub. S příchodem brambor a nejčastějším zahušťováním tak zvanou „závrtkou“ – hladkou moukou promíchanou se smetanou, se připravuje tato tradiční polévka, také nazývaná friko, kudlanka, zakudlaná a podobně.
- Na kostky krájené brambory vařte v osolené vodě s kmínem a celým kořením zavázaným do gázového balíčku nebo vyvařovacího sítka. Také můžete koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.
- Zvlášť na másle osmahněte a následně, když pustí šťávu, poduste čerstvé, předem nakrájené houby a to nejméně 15 minut.
- Do kysané smetany rozmíchejte důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustěte polévku. Do ní přidejte podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vařte.
- V závěrečné fázi přípravy vyjměte balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplňte trochou octa svařeným se lžičkou cukru - polévka má mít navinulou chuť. Na konec přidejte posekaný, čerstvý kopr.
- Do každé porce polévky patří vajíčko. Může být klasicky vařené nebo tak zvané ztracené vejce, tedy velmi zvolna uvařené v osolené a okyselené vodě. případně můžete před koncem varu polévky syrová vajíčka do polévky vmíchat a nechat je ztužit velmi mírným varem.