
Pro přípravu rizota budete potřebovat italskou rýži zvanou arborio, která zaručí jedinečnost této lahůdky. Věřte, že si toho rizoto zamilujete, protože se dá vařit ve spoustě obměn a vězte, že vždy bude chutnat perfektně.
- Na oleji krátce osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když změkne přidejte k ní rýži na italské rizoto (arborio). Tu předtím neproplachujte. Krátce jí s cibulí opékejte, následně zalijte bílým vínem a promíchávejte, až se tekutina odpaří.
- Přidejte trochu šafránu a přilijte zeleninový vývar. Dejte ho jen trochu, aby se rýže dusila a stále s ní míchejte. Část vývaru se do rýže vtáhne, část odpaří.
- Následně opět dolijte vývar a míchejte, a to tak dlouho, až je rýže zpola měkká. Uvnitř má být tvrdá a na vrchu měkká. To trvá podle druhu rýže 15 - 20 minut.
- Do rizota přidejte nastrouhaný parmazán, čerstvé máslo, případně ještě trochu vývaru a nechte vše pod poklicí ještě necelých pět minut stát. Poté podávejte. Rizoto by měllo být vláčné a šťavnaté.