Logo Kulinář

Italské šafránové rizoto

Italské šafránové rizoto

Pro přípravu rizota budete potřebovat italskou rýži zvanou arborio, která zaručí jedinečnost této lahůdky. Věřte, že si toho rizoto zamilujete, protože se dá vařit ve spoustě obměn a vězte, že vždy bude chutnat perfektně.

  • Na oleji krátce osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když změkne přidejte k ní rýži na italské rizoto (arborio). Tu předtím neproplachujte. Krátce jí s cibulí opékejte, následně zalijte bílým vínem a promíchávejte, až se tekutina odpaří.
  • Přidejte trochu šafránu a přilijte zeleninový vývar. Dejte ho jen trochu, aby se rýže dusila a stále s ní míchejte. Část vývaru se do rýže vtáhne, část odpaří.
  • Následně opět dolijte vývar a míchejte, a to tak dlouho, až je rýže zpola měkká. Uvnitř má být tvrdá a na vrchu měkká. To trvá podle druhu rýže 15 - 20 minut.
  • Do rizota přidejte nastrouhaný parmazán, čerstvé máslo, případně ještě trochu vývaru a nechte vše pod poklicí ještě necelých pět minut stát. Poté podávejte. Rizoto by měllo být vláčné a šťavnaté.

Na tento recept jsme použili:

Pro přípravu rizota budete potřebovat italskou rýži zvanou arborio, která zaručí jedinečnost této lahůdky. Věřte, že si toho rizoto zamilujete, protože se dá vařit ve spoustě obměn a vězte, že vždy bude chutnat perfektně.

  • Na oleji krátce osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když změkne přidejte k ní rýži na italské rizoto (arborio). Tu předtím neproplachujte. Krátce jí s cibulí opékejte, následně zalijte bílým vínem a promíchávejte, až se tekutina odpaří.
  • Přidejte trochu šafránu a přilijte zeleninový vývar. Dejte ho jen trochu, aby se rýže dusila a stále s ní míchejte. Část vývaru se do rýže vtáhne, část odpaří.
  • Následně opět dolijte vývar a míchejte, a to tak dlouho, až je rýže zpola měkká. Uvnitř má být tvrdá a na vrchu měkká. To trvá podle druhu rýže 15 - 20 minut.
  • Do rizota přidejte nastrouhaný parmazán, čerstvé máslo, případně ještě trochu vývaru a nechte vše pod poklicí ještě necelých pět minut stát. Poté podávejte. Rizoto by měllo být vláčné a šťavnaté.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.