Logo Kulinář

Italská ciabatta

Italská ciabatta

Do křupava vypečený chléb s příchutí oliv a bylinek udělá radost velkým i malým. Ideální pro přípravu plněných chlebů. Při přípravě se nabízí možnost různého ochucení těsta.

  • V troše mírně teplé vody rozmíchejte droždí, trochu mouky, sůl a lžičku cukru. měla by vám vzniknout řídká kašička. Tu zasypejte trochou mouky a nechte vzejít.
  • Do vykynutého kvásku dolijte vlažnou vodu, přidejte větší část oleje, pomleté či podrcené provensálské byliny a postupně zapracujte prosátou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké a po chvíli hnětení pružné těsto, které se samo odlepuje od stěn mísy. Lehce ho pomoučněte a nechte pod utěrkou, na teplém místě kynout.
  • Po prvním kynutí do těsta zapracujte nasekané nebo pokrájené olivy a část piniových oříšků. Lehce pomoučené těsto pak rozválejte do veček, vložte na plech. Případně můžete vyválet silnější večku a tu pak roztlačit válečkem a nakrájet obdélníkové či čtvercové dílky. Povrch chlebů potřete olivovým olejem, případně posypejte oříšky a nechte vykynout.
  • Vykynuté ciabatty pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 - 25 minut (podle velikosti).

Na tento recept jsme použili:

Do křupava vypečený chléb s příchutí oliv a bylinek udělá radost velkým i malým. Ideální pro přípravu plněných chlebů. Při přípravě se nabízí možnost různého ochucení těsta.

  • V troše mírně teplé vody rozmíchejte droždí, trochu mouky, sůl a lžičku cukru. měla by vám vzniknout řídká kašička. Tu zasypejte trochou mouky a nechte vzejít.
  • Do vykynutého kvásku dolijte vlažnou vodu, přidejte větší část oleje, pomleté či podrcené provensálské byliny a postupně zapracujte prosátou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké a po chvíli hnětení pružné těsto, které se samo odlepuje od stěn mísy. Lehce ho pomoučněte a nechte pod utěrkou, na teplém místě kynout.
  • Po prvním kynutí do těsta zapracujte nasekané nebo pokrájené olivy a část piniových oříšků. Lehce pomoučené těsto pak rozválejte do veček, vložte na plech. Případně můžete vyválet silnější večku a tu pak roztlačit válečkem a nakrájet obdélníkové či čtvercové dílky. Povrch chlebů potřete olivovým olejem, případně posypejte oříšky a nechte vykynout.
  • Vykynuté ciabatty pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 - 25 minut (podle velikosti).

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.