
Do křupava vypečený chléb s příchutí oliv a bylinek udělá radost velkým i malým. Ideální pro přípravu plněných chlebů. Při přípravě se nabízí možnost různého ochucení těsta.
- V troše mírně teplé vody rozmíchejte droždí, trochu mouky, sůl a lžičku cukru. měla by vám vzniknout řídká kašička. Tu zasypejte trochou mouky a nechte vzejít.
- Do vykynutého kvásku dolijte vlažnou vodu, přidejte větší část oleje, pomleté či podrcené provensálské byliny a postupně zapracujte prosátou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké a po chvíli hnětení pružné těsto, které se samo odlepuje od stěn mísy. Lehce ho pomoučněte a nechte pod utěrkou, na teplém místě kynout.
- Po prvním kynutí do těsta zapracujte nasekané nebo pokrájené olivy a část piniových oříšků. Lehce pomoučené těsto pak rozválejte do veček, vložte na plech. Případně můžete vyválet silnější večku a tu pak roztlačit válečkem a nakrájet obdélníkové či čtvercové dílky. Povrch chlebů potřete olivovým olejem, případně posypejte oříšky a nechte vykynout.
- Vykynuté ciabatty pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 - 25 minut (podle velikosti).