
Cukroví, které dělá maminka tradičně, protože pečená kolečka z tmavého těsta polévá z poloviny čokoládou, slepuje k sobě krémem a také omazává krémem boky a ty pak obaluje v nastrouhaných ořechách. Cukrovíčko pak vypadá jako dortík krášlený kouskem vlašského ořechu.
- Těsto na „išeláky“ má mnoho proměn ale vyzkoušený recept vychází z klasického lineckého.
- Smíchejte mouku, tuk, moučkový cukr, 2 žloutky, strouhané ořechy a jednu polévkovou lžíci kvalitního kakaového prášku. Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta, které je třeba nechat, nejlépe v mikroténovém sáčku nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.
- Z těsta vyváleného na tenký plát potom vyhrajujte malá kolečka, která krátce pečte v předehřáté troubě asi na 170°.
- Pečená kolečka spojte krémem (recept na máslový krém naleznete zde na webu). Vrchní kolečko pokryjte čokoládovou polevou vytvořenou ze 100 g čokolády a 50 g ztuženého tvrdého bílého tuku, které v rendlíku na vodní lázni důkladně promíchejte, dokud se nerozpustí. Nahoru ještě do tekuté polevy vmáčkněte kousek vlašského oříšku. Celou cukrovinku pak po stranách ještě potřete krémem a obalte ve strouhaných oříšcích.