
Klasický steak z hovězí svíčkové zprudka opečený na pánvi a dotažený ve vyhřáté troubě schovaný pod čepicí z omeletky a podávaný na opečené polentě s omáčkou z bílého vína.
- Troubu zahřejte na 120°C. Rozměklé máslo promíchejte s kořenící směsí Bylinkové máslo. Vznikne tak během chviličky voňavé máslo, které zabalte pomocí alobalu do tvaru válečku, který nechte chvíli vychladnout v lednici.
- Pravou hovězí svíčkovou očistěte a nakrájejty na asi dva centimetry silné řezy, které zlehka roztlačte rukou. Maso můžete nasolit před pečením, nebo až úplně na konec, před podáváním.
- Do rozpáleného sádla vložte na pánvičku připravené kousky masa. Ideální je pánev se silnější stěnou, která drží teplo. Při opékání steaků je nejdůležitější mít pánev opravdu rozpálenou, než na ní steak vložíte. Pokud se maso opeče zprudka, rychle se uzavře a všechna šťáva zůstane uvnitř. Proto nedostatečná teplota na začátku opékání je pro přípravu steaku to nejhorší. Na rozpáleném sádle maso takto zprudka opečte z obou stran a poté přendejte z pánve na plech s pečicím papírem. V troubě dopékejte asi 7 - 10 minut do růžova. Steak je samozřejmě možné připravovat i na grilu (nejlépe s terakotouvou deskou). Důležité je opět ho zprudka osmahnout, poté steaky zabalte do pevného alobalu, na jehož kncích vytvoříte zahnutím dospodu nožky a steak necháte dopéci na kraji grilu 10 - 15 minut.
- Vejce, sýr, smetanu a trochu soli našlehejte a vzniklou směs naběračkou vkládejte na pánev, či do lívanečníku. Vytvoříte tak malé sýrové omeletky.
- Výpek z bifteků zastříkněte trochou bílého vína, worcesterskou omáčkou, prudce zavařte a zjemněte máslem.
- Pečené maso položte na opečenou polentu, ozdobte vaječnou omeletou a pokrm doplňte třeba zelenými fazolkami.