
Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou. V některých rodinách se tradičně obědvá na Štědrý den.
- Namočené kroupy vařte v osolené vodě dokud nevstřebají všechnu vodu.
- Podle toho, zda vaříte z čerstvých či sušených hub - suché nejprve namočte a v té samé vodě je uvařte. Čertvé nenamáčejte, ale na pánvi poduste s trochou soli a kmínu.
- Cibulku nakrájejte nadrobno a dejte péci na větší části sádla. Když začne zlátnout, přidejte k ní lisovaný česnek. Vše zalijte houbami, včetně vývaru či šťávy, která vznikla dušením. Protože o česneku se říká, že má v sobě veliké kouzlo pro naše zdraví, určitě s ním nešetřete. Pokud je směs řídká, ještě ji chvíli odvařte, poté přidejte koření Český bramborák, případně ještě trochu majoránky a tuto směs zamíchejte do vařených krup.
- Poté zbývá jen kroupy s houbovou směsí namáčknout do pekáčku vymazaného sádlem a minimálně půl hodiny zapékejte v troubě rozpálené na mírnou teplotu.