Logo Kulinář

Houbový kuba

Houbový kuba

Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou. V některých rodinách se tradičně obědvá na Štědrý den.

  • Namočené kroupy vařte v osolené vodě dokud nevstřebají všechnu vodu.
  • Podle toho, zda vaříte z čerstvých či sušených hub - suché nejprve namočte a v té samé vodě je uvařte. Čertvé nenamáčejte, ale na pánvi poduste s trochou soli a kmínu.
  • Cibulku nakrájejte nadrobno a dejte péci na větší části sádla. Když začne zlátnout, přidejte k ní lisovaný česnek. Vše zalijte houbami, včetně vývaru či šťávy, která vznikla dušením. Protože o česneku se říká, že má v sobě veliké kouzlo pro naše zdraví, určitě s ním nešetřete. Pokud je směs řídká, ještě ji chvíli odvařte, poté přidejte koření Český bramborák, případně ještě trochu majoránky a tuto směs zamíchejte do vařených krup.
  • Poté zbývá jen kroupy s houbovou směsí namáčknout do pekáčku vymazaného sádlem a minimálně půl hodiny zapékejte v troubě rozpálené na mírnou teplotu.

Na tento recept jsme použili:

Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou. V některých rodinách se tradičně obědvá na Štědrý den.

  • Namočené kroupy vařte v osolené vodě dokud nevstřebají všechnu vodu.
  • Podle toho, zda vaříte z čerstvých či sušených hub - suché nejprve namočte a v té samé vodě je uvařte. Čertvé nenamáčejte, ale na pánvi poduste s trochou soli a kmínu.
  • Cibulku nakrájejte nadrobno a dejte péci na větší části sádla. Když začne zlátnout, přidejte k ní lisovaný česnek. Vše zalijte houbami, včetně vývaru či šťávy, která vznikla dušením. Protože o česneku se říká, že má v sobě veliké kouzlo pro naše zdraví, určitě s ním nešetřete. Pokud je směs řídká, ještě ji chvíli odvařte, poté přidejte koření Český bramborák, případně ještě trochu majoránky a tuto směs zamíchejte do vařených krup.
  • Poté zbývá jen kroupy s houbovou směsí namáčknout do pekáčku vymazaného sádlem a minimálně půl hodiny zapékejte v troubě rozpálené na mírnou teplotu.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.