
Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.
- Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Vše promíchejte a ve vroucí vodě vyzkoušejte jak těsto drží pohromadě při varu. Pokud se rozpadá, přidejte trochu mouky nebo i bramborového škrobu.
- Vzniklé těsto protlačte přes planžetu či cedník s většími dírami do vroucí osolené vody, přitom šetrně míchejte, aby se u dna neslily a pak pozvolna vařte. Zpravidla jsou vařené, když vyplavou na povrch.
- Vařené halušky vyjměte sítem a nechte je na platu vypařit, přitom je omastěte sádlem aby se neslehly. V případě, že vaříte větší množství halušek, můžete je po uvaření ztužit ve studené vodě, po chvíli zcedit a pak omastit.
- Na pánvi opékejte na sádle cibuli. Když se začne po okrajích opékat přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a když se rozpeče vmíchejte do pánve vařené halušky, jen krátce vše promíchejte, postrouhejte sýrem a přizdobte nakrájenou cibulovou natí.