Logo Kulinář

Halušky na špeku

Halušky na špeku

Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.

  • Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Vše promíchejte a ve vroucí vodě vyzkoušejte jak těsto drží pohromadě při varu. Pokud se rozpadá, přidejte trochu mouky nebo i bramborového škrobu.
  • Vzniklé těsto protlačte přes planžetu či cedník s většími dírami do vroucí osolené vody, přitom šetrně míchejte, aby se u dna neslily a pak pozvolna vařte. Zpravidla jsou vařené, když vyplavou na povrch.
  • Vařené halušky vyjměte sítem a nechte je na platu vypařit, přitom je omastěte sádlem aby se neslehly. V případě, že vaříte větší množství halušek, můžete je po uvaření ztužit ve studené vodě, po chvíli zcedit a pak omastit.
  • Na pánvi opékejte na sádle cibuli. Když se začne po okrajích opékat přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a když se rozpeče vmíchejte do pánve vařené halušky, jen krátce vše promíchejte, postrouhejte sýrem a přizdobte nakrájenou cibulovou natí.

Na tento recept jsme použili:

Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.

  • Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Vše promíchejte a ve vroucí vodě vyzkoušejte jak těsto drží pohromadě při varu. Pokud se rozpadá, přidejte trochu mouky nebo i bramborového škrobu.
  • Vzniklé těsto protlačte přes planžetu či cedník s většími dírami do vroucí osolené vody, přitom šetrně míchejte, aby se u dna neslily a pak pozvolna vařte. Zpravidla jsou vařené, když vyplavou na povrch.
  • Vařené halušky vyjměte sítem a nechte je na platu vypařit, přitom je omastěte sádlem aby se neslehly. V případě, že vaříte větší množství halušek, můžete je po uvaření ztužit ve studené vodě, po chvíli zcedit a pak omastit.
  • Na pánvi opékejte na sádle cibuli. Když se začne po okrajích opékat přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a když se rozpeče vmíchejte do pánve vařené halušky, jen krátce vše promíchejte, postrouhejte sýrem a přizdobte nakrájenou cibulovou natí.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.