
Vydatný, bezmasý guláš, který případně snadno doplníte rozpečenou uzeninou. Pokud použijete sterilované fazole bude i velmi brzo vařený.
- Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.
- Namáčecí vodu z fazolí slijte a v čisté vodě pak fazole vařte spolu s trochou provensálského koření. Již téměř vařené fazole stáhněte z tepla a nechte je nezcezené stát.
- Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření maličko pomletého pepře a drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut.
- Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.