Logo Kulinář

Dukáty z naklíčené čočky

Dukáty z naklíčené čočky

Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.

  • Čočku dobře propláchněte a nechte asi dvě hodiny nabobtnat. Poté vodu slijte, zrnka rozprostřete nejlépe na síto a nechte klíčit. Nejméně třikrát během dne čočku propláchnete vodou a nechte ji na světle. Do 24 hodin by měla bát čočka naklíčená a ze suché luštěniny jste si vypěstovali velmi cennou zeleninu.
  • Do naklíčené čočky vmíchejte vejce, sůl, koření, bramborový škrob a smetanu. Ze vzniklé hmoty pak tvořte na pánvi placky a ty z obou stran pečte na oleji, případně i sádle. Čočka naklíčením z větší části ztrácí své nadýmací schopnosti.
  • Samozřejmě, že můžete placky z naklíčené čočky různě ochutit, doplnit strouhaným sýrem, uzeninou a podobně. Také lze nízkou vrstvu čočky zapéci v troubě.

Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.

  • Čočku dobře propláchněte a nechte asi dvě hodiny nabobtnat. Poté vodu slijte, zrnka rozprostřete nejlépe na síto a nechte klíčit. Nejméně třikrát během dne čočku propláchnete vodou a nechte ji na světle. Do 24 hodin by měla bát čočka naklíčená a ze suché luštěniny jste si vypěstovali velmi cennou zeleninu.
  • Do naklíčené čočky vmíchejte vejce, sůl, koření, bramborový škrob a smetanu. Ze vzniklé hmoty pak tvořte na pánvi placky a ty z obou stran pečte na oleji, případně i sádle. Čočka naklíčením z větší části ztrácí své nadýmací schopnosti.
  • Samozřejmě, že můžete placky z naklíčené čočky různě ochutit, doplnit strouhaným sýrem, uzeninou a podobně. Také lze nízkou vrstvu čočky zapéci v troubě.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.