
Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.
- Čočku dobře propláchněte a nechte asi dvě hodiny nabobtnat. Poté vodu slijte, zrnka rozprostřete nejlépe na síto a nechte klíčit. Nejméně třikrát během dne čočku propláchnete vodou a nechte ji na světle. Do 24 hodin by měla bát čočka naklíčená a ze suché luštěniny jste si vypěstovali velmi cennou zeleninu.
- Do naklíčené čočky vmíchejte vejce, sůl, koření, bramborový škrob a smetanu. Ze vzniklé hmoty pak tvořte na pánvi placky a ty z obou stran pečte na oleji, případně i sádle. Čočka naklíčením z větší části ztrácí své nadýmací schopnosti.
- Samozřejmě, že můžete placky z naklíčené čočky různě ochutit, doplnit strouhaným sýrem, uzeninou a podobně. Také lze nízkou vrstvu čočky zapéci v troubě.