Logo Kulinář

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Pokud potřebujete mangan, vitamin E, železo, či kyselinu listovou, pak neváhejte a uvařte si římský hrách čili cizrnu. Její sladká lehce oříšková chuť vás určitě nadchne.

  • Propláchnutou luštěninu nechte přes noc namočit. Druhý den cizrnu dejte do čisté vody a vařte jí do změknutí s bylinkami. Saturejka pomůže při nadýmavosti, ale pokud nemáte využijte libovolné čerstvé bylinky ze zahrádky, či nemáte-li sušené.
  • Když je cizrna vařená počkejte až trochu ochladne. Trochu z hrnce odebrte stranou a tyčovým mixérem rozmixujte i se zbylou vodou z vaření. Když je hmota hladká, vmíchejte do ní šlehačku a dosolte dle chuti. Přidejte provensálské bylinky a nechte přikryté pod poklicí.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné stejnoměrné kousky. Na pánvi ji opékejte dozlatova. Když je cibulka zlatá, přidejte prolisovaný či na drobné kousky nasekaný česnek a 40 g jemných ovesných vloček. Krátce zarestujte a vložte do polévky. Poté polévku přiveďte zpátky k varu, stáhněte z tepla a nechte přikryté poklicí ještě 10 minut dojít.
  • Odebrané cizrnové kuličky opražte na sucho na pánvi do křupava a ozdobte jimi polévku na talíři.

Na tento recept jsme použili:

Pokud potřebujete mangan, vitamin E, železo, či kyselinu listovou, pak neváhejte a uvařte si římský hrách čili cizrnu. Její sladká lehce oříšková chuť vás určitě nadchne.

  • Propláchnutou luštěninu nechte přes noc namočit. Druhý den cizrnu dejte do čisté vody a vařte jí do změknutí s bylinkami. Saturejka pomůže při nadýmavosti, ale pokud nemáte využijte libovolné čerstvé bylinky ze zahrádky, či nemáte-li sušené.
  • Když je cizrna vařená počkejte až trochu ochladne. Trochu z hrnce odebrte stranou a tyčovým mixérem rozmixujte i se zbylou vodou z vaření. Když je hmota hladká, vmíchejte do ní šlehačku a dosolte dle chuti. Přidejte provensálské bylinky a nechte přikryté pod poklicí.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné stejnoměrné kousky. Na pánvi ji opékejte dozlatova. Když je cibulka zlatá, přidejte prolisovaný či na drobné kousky nasekaný česnek a 40 g jemných ovesných vloček. Krátce zarestujte a vložte do polévky. Poté polévku přiveďte zpátky k varu, stáhněte z tepla a nechte přikryté poklicí ještě 10 minut dojít.
  • Odebrané cizrnové kuličky opražte na sucho na pánvi do křupava a ozdobte jimi polévku na talíři.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.