Logo Kulinář

Český sachr

Český sachr

Tento čokoládový dort promazaný meruňkovou marmeládou je téměř k nerozeznání od slavného rakouského dezertu.

  • Ze sedmi bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do něj postupně přidávejte krupicový sukr - jednu lžíci po druhé a šlehejte zlehounka dokud se cukr nerozpustí. Na závěr do sněhové hmoty opatrně vmíchejte žloutek.
  • Mouku prosyjte společně s kakaem a poté k ní přidejte mletou skořici a najemno nastrouhané oříšky. Tuto sypkou směs spolu s olejem poté opatrně zapracovávejte po lžících do pěnové hmoty. Vznikne tak stejnorodé těsto, které dejte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy.
  • Pečte v troubě rozehřáté na 175°C 40 - 45 minut. Po upečení dort hned nevyndavejte z formy, ale nechte ho v ní ještě několik minut "vydýchnout". Při pečení se dortový korpus vyboulí, z toho důvodu je dobré ho po vyndání z formy obrátit, aby se jeho tvar vyrovnal.
  • Když je korpus vychladlý, prořízněte ho v polovině opatrně nožem a vnitřek promažte dobrou meruňkovou marmeládou. Poté složte obě poloviny zpět na sebe a džemem omažte i strany dortu. Kdyby vám meruňková zavařenina nešla dobře roztírat, lehce si jí zřeďte vlažnou vodou. Dort potom nechte vychladit v lednici a studený jej polijte rozpuštěnou teplou čokoládovou polevou. Poté jej nechte opět vychladit a podávejte s čerstvě ušlehanou smetanou.

Na tento recept jsme použili:

Tento čokoládový dort promazaný meruňkovou marmeládou je téměř k nerozeznání od slavného rakouského dezertu.

  • Ze sedmi bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do něj postupně přidávejte krupicový sukr - jednu lžíci po druhé a šlehejte zlehounka dokud se cukr nerozpustí. Na závěr do sněhové hmoty opatrně vmíchejte žloutek.
  • Mouku prosyjte společně s kakaem a poté k ní přidejte mletou skořici a najemno nastrouhané oříšky. Tuto sypkou směs spolu s olejem poté opatrně zapracovávejte po lžících do pěnové hmoty. Vznikne tak stejnorodé těsto, které dejte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy.
  • Pečte v troubě rozehřáté na 175°C 40 - 45 minut. Po upečení dort hned nevyndavejte z formy, ale nechte ho v ní ještě několik minut "vydýchnout". Při pečení se dortový korpus vyboulí, z toho důvodu je dobré ho po vyndání z formy obrátit, aby se jeho tvar vyrovnal.
  • Když je korpus vychladlý, prořízněte ho v polovině opatrně nožem a vnitřek promažte dobrou meruňkovou marmeládou. Poté složte obě poloviny zpět na sebe a džemem omažte i strany dortu. Kdyby vám meruňková zavařenina nešla dobře roztírat, lehce si jí zřeďte vlažnou vodou. Dort potom nechte vychladit v lednici a studený jej polijte rozpuštěnou teplou čokoládovou polevou. Poté jej nechte opět vychladit a podávejte s čerstvě ušlehanou smetanou.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.