Logo Kulinář

Bramborové šlejšky s borůvkovým žahourem

Bramborové šlejšky s borůvkovým žahourem

Malé šlejšky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky a soli.

  • Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky a soli. Poměr brambor a mouky záleží na kvalitě brambor – zpravidla to jsou 3 díly brambor na jeden díl mouky. Do těsta lze přidat vejce 2 – 3 na kilogram brambor. Ještě vlažné, uvařené brambory semelte nebo prolisujte a rychle je smíchejte s moukou, vejcem a solí – žádné dlouhé hnětení neboť tím těsto řídne a potřebuje stále více mouky.
  • Z těsta vyválejte na pomoučeném válu na palec silný váleček, z něho krájejte stejnoměrné kousky, případně je lehce stočte, promáčkněte prsty nebo vidličkou a ukládejte na pomoučený plech (peč. papír).
  • Vždy si udělejte z prvních dvou nebo tří nočků zkoušku a vařte je v osolené vodě, když vidíte, že jsou pevné, pokračujte ve vyvalování. Pokud se rozvářejí, zapracujte do těsta mouku, případně bramborový škrob nebo trochu kukuřičné krupice.
  • Noky vařte zvolna podle velikosti asi 3 – 5 minut až vyplavou. Hotové noky vyberte děrovanou lžící či sítkem do studené vody. Tím se ztuží a neosychají. Po okapání je omastěte a promíchejte.
  • Podávejte s ovocnou omáčkou připravenou z rozvařených borůvek s máslem, cukrem, perníkovým kořením, vanilkovým čarováním a trochou rumu. Omáčku zvanou "žahour" vařte tak dlouho, až se odvaří nadbytečná tekutina a omáčka zahoustne.

Na tento recept jsme použili:

Malé šlejšky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky a soli.

  • Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky a soli. Poměr brambor a mouky záleží na kvalitě brambor – zpravidla to jsou 3 díly brambor na jeden díl mouky. Do těsta lze přidat vejce 2 – 3 na kilogram brambor. Ještě vlažné, uvařené brambory semelte nebo prolisujte a rychle je smíchejte s moukou, vejcem a solí – žádné dlouhé hnětení neboť tím těsto řídne a potřebuje stále více mouky.
  • Z těsta vyválejte na pomoučeném válu na palec silný váleček, z něho krájejte stejnoměrné kousky, případně je lehce stočte, promáčkněte prsty nebo vidličkou a ukládejte na pomoučený plech (peč. papír).
  • Vždy si udělejte z prvních dvou nebo tří nočků zkoušku a vařte je v osolené vodě, když vidíte, že jsou pevné, pokračujte ve vyvalování. Pokud se rozvářejí, zapracujte do těsta mouku, případně bramborový škrob nebo trochu kukuřičné krupice.
  • Noky vařte zvolna podle velikosti asi 3 – 5 minut až vyplavou. Hotové noky vyberte děrovanou lžící či sítkem do studené vody. Tím se ztuží a neosychají. Po okapání je omastěte a promíchejte.
  • Podávejte s ovocnou omáčkou připravenou z rozvařených borůvek s máslem, cukrem, perníkovým kořením, vanilkovým čarováním a trochou rumu. Omáčku zvanou "žahour" vařte tak dlouho, až se odvaří nadbytečná tekutina a omáčka zahoustne.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.