Logo Kulinář

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Domácí nudle s kořeněnou omáčkou z mletého masa a zeleniny, pozvolna dušenou s rajčaty se po náležité době promění v úžasnou omáčku, kterou miluje celá Itálie.

  • Z mouky, vajec a oleje (případně trochy vody) vypracujte měkké nudlové těsto a nechejte ho čtvrt hodiny uležet v mikrotenovém sáčku v chladu.
  • Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji na tuk opékat do hlubší pánve - ideální je pánvička s nepřilnavým povrchem. Očistěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, nebo nastrouhejte na struhadle a přidejte jí do pánve když je cibule změklá. Na mírném ohni za občasného míchání opékejte, až celer začne vonět. To je chvíle kdy ke směsi přidejte prolisovaný česnek a za ním mleté maso. Maso po chvíli pustí šťávu, vy dále promíchávejte, až do té doby, než se maso začne opékat a všechen tuk se vydusí.
  • K této opečené směsi přilijte drcená rajčata, přidejte koření a směs osolte. Stáhněte plotnu na nízkou teplotu a zvolna vše duste, nezapomeňte občas promíchat a pokud je třeba, podlít troškou vody. Ideální je vložit omáčku do rozehřáté trouby. Dušená směs přirozeně zahoustne a asi po 10ti-15ti minutách je maso měkké. Pokud je omáčka řídká, duste jí ještě chvíli než se přebytečná tekutina odpaří.
  • Uzrálé, mírně změklé těsto při rozvalování strojkem nebo válečkem moučněte, aby se nelepilo. Tence rozválené pláty pak nechte oschnout a krájejte je zubatým rádlíčkem na širší nudle. Ty vařte ve vroucí osolené vodě 5-6 minut. Vařené nudle sceďte, nechte okapat a promastěte v míse máslem.
  • Boloňská omáčka má být hustá směs masa a zeleniny spojená rajčatovým protlakem a podávaná postrouhaným muškátovým oříškem a sypaná parmazánem.

Na tento recept jsme použili:

Domácí nudle s kořeněnou omáčkou z mletého masa a zeleniny, pozvolna dušenou s rajčaty se po náležité době promění v úžasnou omáčku, kterou miluje celá Itálie.

  • Z mouky, vajec a oleje (případně trochy vody) vypracujte měkké nudlové těsto a nechejte ho čtvrt hodiny uležet v mikrotenovém sáčku v chladu.
  • Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji na tuk opékat do hlubší pánve - ideální je pánvička s nepřilnavým povrchem. Očistěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, nebo nastrouhejte na struhadle a přidejte jí do pánve když je cibule změklá. Na mírném ohni za občasného míchání opékejte, až celer začne vonět. To je chvíle kdy ke směsi přidejte prolisovaný česnek a za ním mleté maso. Maso po chvíli pustí šťávu, vy dále promíchávejte, až do té doby, než se maso začne opékat a všechen tuk se vydusí.
  • K této opečené směsi přilijte drcená rajčata, přidejte koření a směs osolte. Stáhněte plotnu na nízkou teplotu a zvolna vše duste, nezapomeňte občas promíchat a pokud je třeba, podlít troškou vody. Ideální je vložit omáčku do rozehřáté trouby. Dušená směs přirozeně zahoustne a asi po 10ti-15ti minutách je maso měkké. Pokud je omáčka řídká, duste jí ještě chvíli než se přebytečná tekutina odpaří.
  • Uzrálé, mírně změklé těsto při rozvalování strojkem nebo válečkem moučněte, aby se nelepilo. Tence rozválené pláty pak nechte oschnout a krájejte je zubatým rádlíčkem na širší nudle. Ty vařte ve vroucí osolené vodě 5-6 minut. Vařené nudle sceďte, nechte okapat a promastěte v míse máslem.
  • Boloňská omáčka má být hustá směs masa a zeleniny spojená rajčatovým protlakem a podávaná postrouhaným muškátovým oříškem a sypaná parmazánem.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.