
Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.
- Pohanku (kroupu) spařte vroucí osolenou vodou a nechte ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky (stejně jako na rýži). Během toho pohanka natáhne veškerou tekutinu.
- Během toho si v misce rozšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmíchejte škrobovou moučku. Tuto směs pak vmíchejte do spařené pohanky (pozor aby pohanka nebyla příliš horká).
- Na každý knedlík (váleček) si připravte pruh alobalu a na něj položte kousek potravinářské fólie nebo mikrotenový přířez. Řídké těsto pak rozdělte na patřičné části a postupně vytvořte prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočte "jako bonbónek" z jedné i druhé strany a lehkým zatlačením obou konců směrem dovnitř (proti sobě), knedlík ztužte.
- Podle velikosti vařte knedlíky 7 - 10 minut. Můžete použít i vaření v páře. Vodu v případě že vaříte zabalené knedlíky není třeba solit. Uvařené pohankové knedlíky vybalte, můžete je trochu omastit, ale hlavně je přikryjte, aby na povrchu neosychaly.