Logo Kulinář

Bezlepkové pohankové knedlíky

Bezlepkové pohankové knedlíky

Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.

  • Pohanku (kroupu) spařte vroucí osolenou vodou a nechte ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky (stejně jako na rýži). Během toho pohanka natáhne veškerou tekutinu.
  • Během toho si v misce rozšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmíchejte škrobovou moučku. Tuto směs pak vmíchejte do spařené pohanky (pozor aby pohanka nebyla příliš horká).
  • Na každý knedlík (váleček) si připravte pruh alobalu a na něj položte kousek potravinářské fólie nebo mikrotenový přířez. Řídké těsto pak rozdělte na patřičné části a postupně vytvořte prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočte "jako bonbónek" z jedné i druhé strany a lehkým zatlačením obou konců směrem dovnitř (proti sobě), knedlík ztužte.
  • Podle velikosti vařte knedlíky 7 - 10 minut. Můžete použít i vaření v páře. Vodu v případě že vaříte zabalené knedlíky není třeba solit. Uvařené pohankové knedlíky vybalte, můžete je trochu omastit, ale hlavně je přikryjte, aby na povrchu neosychaly.

Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.

  • Pohanku (kroupu) spařte vroucí osolenou vodou a nechte ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky (stejně jako na rýži). Během toho pohanka natáhne veškerou tekutinu.
  • Během toho si v misce rozšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmíchejte škrobovou moučku. Tuto směs pak vmíchejte do spařené pohanky (pozor aby pohanka nebyla příliš horká).
  • Na každý knedlík (váleček) si připravte pruh alobalu a na něj položte kousek potravinářské fólie nebo mikrotenový přířez. Řídké těsto pak rozdělte na patřičné části a postupně vytvořte prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočte "jako bonbónek" z jedné i druhé strany a lehkým zatlačením obou konců směrem dovnitř (proti sobě), knedlík ztužte.
  • Podle velikosti vařte knedlíky 7 - 10 minut. Můžete použít i vaření v páře. Vodu v případě že vaříte zabalené knedlíky není třeba solit. Uvařené pohankové knedlíky vybalte, můžete je trochu omastit, ale hlavně je přikryjte, aby na povrchu neosychaly.

Mohlo by Vás taky zajímat

Pivní krkovička
HIT
1 hodinaHlavní chod

Pivní krkovička

Zaručená klasika zachutná nejen milovníkům zlatavého moku.

Gyros ze dvou druhů masa
HIT
1 hodina a 30 minutChuťovky

Gyros ze dvou druhů masa

Nevšední pečínka z kuřecího a vepřového masa.